Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ ΑΓΙΑΝΝΙΤΩΝ.





 Παν. Ι.Δ. Βλαχάκης
  Οκτώβρης 2013

Αφορισμός των μαθητών της Σχολής του Αγίου Ιωάννου κατά το 1824        ►1

Προς τους ευλαβεστάτους ιερείς και τιμίους δημογέροντας της κωμοπόλεως Αγίου Ιωάννου.


                                Ευσεβέστατοι ιερείς, τίμιοι Δημογέροντες … 


Ικανήν πληροφορίαν έλαβε το ιερόν τούτο υπουργείον, ότι ολίγος καιρός είναι αφ΄ ού επεκράτησε μια κακή συνήθεια και αταξία εις τους νέους της κωμοπόλεως ταύτης, οι οποίοι αντί να καταγίνονται οι μεν ανήλικοι εις την σπουδήν των μαθημάτων, δια να διδαχθούν την πίστιν τους, να καλλωπίσουν τα ήθη τους με την σεμνότητα και ευταξίαν, ενώ κατά θείον έλεος έχετε τοιούτον σχολείον και τοιούτον ενάρετον διδάσκαλον εις την πατρίδα σας, οι δε τελειότεροι την ηλικίαν εις τα έργα του πολέμου, αυτοί εξεδύθησαν όλον το ένδυμα της σεμνότητος, παραμελούν τα μαθήματα, την προθυμίαν εις τα του πολέμου και καταγίνονται από την αυγήν έως το εσπέρας καθ΄ εκάστην ημέραν εις το να παίζουν τα χαρτία με μεγάλην αναισχυντίαν’ και το πλέον χειρότερον είναι ότι οι άγιοι ιερείς και δημογέροντες ή λαμβάνουν ευχαρίστησιν βλέποντάς τους ή αδιαφορούν και δεν τους ελέγχουν. Ταύτα πληροφορηθέν το υπουργείον τούτο πόσον εταράχθει, πόσον έφριξεν! Διότι ποίον είναι το παιγνίδιον των χαρτίων και πόσα κακά προξενεί είναι περιττόν να αποδείξωμεν’ αλλά δια να μη προχωρήση το κακόν και καταντήση εις την έξιν και εκ τούτου γενή συναίτιον της κακοηθείας και της απωλείας  αυτών των νέων, ενέκρινεν ίνα εκδώση το παρόν επίσημον εκκλησιαστικόν φρικτόν επιτίμιον. Όθεν και αποφαίνεται ότι: Όσοι νέοι εκακοσυνήθισαν να παίζουν τα χαρτία, εί μέν πεισθέντες εις τας συμβουλάς των ιερέων και προκρίτων παύσουν εις το εξής, υπάρχουσι ευλογημένοι και συγκεχωρημένοι, εί δε αυθαδεία και αναιδεία κρατούμενοι δεν λείψουν από την κακήν αυτήν συνήθειαν, αφωρισμένοι υπάρχουσιν από Θεού Κυρίου Παντοκράτορος, κατηραμένοι, ασυγχώρητοι , μετά θάνατον άλυτοι και τυμπανιαίοι΄ στένοντες είησαν και τρέμοντες επί της γής ως ο Κάϊν, σχισθείη η γή και καταπίοι αυτούς ως τον Δαθάν και Αβηρών΄ να ρεύσουν τα εντόσθιά τους ως του Αρείου, προκοπήν να μη ίδωσιν είς τα έργα των χειρών τους, η οργή του Θεού να είναι εις τας κεφαλάς των, να εχουν και τας αράς πάντων των αγίων πατέρων της εκκλησίας, έως να διορθωθώσι, να λείψωσιν από το ολέθριον και πρόξενον αναριθμήτων κακών παιχνίδιον των χαρτίων, και τότε τύχωσι συγχωρήσεως.►2  

τη 20 Ιουλίου 1824 Εν Ναυπλίω.

                                   Είς απουσίαν του υπουργού                                                                                                                       Ο Γεν. Γραμματεύς

                                    Δανιήλ Γεωργόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ.

α) Ο αφορισμός έχει δημοσιευτεί από πολλούς συγγραφείς και ερευνητές. Εδώ το αντέγραψα από το βιβλίο του αείμνηστου Ν. Φλούδα. Έχει ασχοληθεί με τον τόπο μας και μας δίνει πολλές πληροφορίες. Προσωπικά τον αφορισμό τον είχα πρωτοδιαβάσει στο καφενείο του Τζιβελόπουλου -Τζιοτζιόνα στον Αγιάννη. Ήταν καρφωμένος με ένα μεγάλο καρφί στον τοίχο. Ακριβώς πίσω από το τραπέζι με την πράσινη τσόχα!

β) Aς μελετήσουμε την χρονική περίοδο που εξεδόθει το φοβερόν επιτίμιον, ο αφορισμός. Ποια ήταν τα μέλη της τότε κυβέρνησης; Ποιος ο υπουργός Θρησκείας !!!  Ήταν η ολιγαρχική κυβέρνηση του μεγαλοκαραβοκύρη Κουντουριώτη. Το εκτελεστικό του 1824-1826. Η Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας. Ήταν η θλιβερή κυβέρνηση του Α΄ Εμφυλίου πολέμου. Οι Τούρκοι ήταν ακόμα στην πατρίδα μας και οι ολιγαρχικοί δημιούργησαν τον Εμφύλιο για να ξεκοκαλίσουν τα Δάνεια της Αγγλίας !!!!   

             
                                   Ιωάννης Ορλάνδος o γαμπρός του  Κουντουριώτη . 

γ) Ας δούμε μερικά πρόσωπα που απάρτιζαν την Σεβαστή Κυβέρνηση !!

1.   Πρόεδρος: Γεώργιος Κουντουριώτης . Γόνος της γνωστής Υδραίικης οικογένειας των Αρβανιτών μεγαλοκαραβοκυραίων. Άπληστοι συνέβαλαν στον αγώνα αλλά απώτερος σκοπός τους ήταν να γεμίζουν τις περίφημες στέρνες τους με φλουριά.

2.   Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Μπότασης. Σπετσιώτης Ναύαρχος.

3.   Ιωάννης Κωλέττης: Ο Κουτσοβλάχος γιατρός του Αλή Πασά . Ο Τουρκομαθημένος πολιτικός που κατόπιν δόμησε το νεοελληνικό σύστημα του δημοσίου !!!

                                 

                                Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, το τσογλάνι κατά τον Καραϊσκάκη .

4.   Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος : Ο Φαναριώτης αμφιλεγόμενος πολιτικός της εποχής. Το τσογλάνι ο τεσσερομάτης που έλεγε ο Καραϊσκάκης.

5.   Αναγνώστης Σπηλιωτάκης: Λακεδαιμόνιος Κοτζαμπάσης .

6.    Νικόλαος Λόντος: Μεγαλοκοτζαμπάσης της Αχαΐας.

7.    Ο Ανδρούσης Ιωσήφ( κατά κόσμο Ιωσήφ Νικόλαου). Μινίστρος(Υπουργός) των Θρησκευτικών από το 1822 μέχρι το 1826. Δεσπότης στην Ανδρούσα (κατόπιν Μεσσήνη) του Ν. Μεσσηνίας. Γεννήθηκε στην Τριπολιτσά και σπούδασε στην περίφημη ιερατική σχολή της Δημητσάνας.

δ) Με μεγάλη ευκολία ο α/α Δανιήλ Γεωργόπουλος έστειλε προς τους Δημογέροντες, τους Γουναράδες το αυστηρότατο αυτό έγγραφο. Θα ήθελα να ήμουν στο Τουράκι του Αγιώργη όταν το διάβαζαν. Αν το διάβασαν στους μαθητές και στους κατοίκους της κωμοπόλεως μας. Τα παιδιά οι μαθητές του περίφημου Σχολείου του Καρυτσιώτη δεν ήταν όλοι από την περιοχή μας. Η φήμη της Σχολής είχε προσελκύσει μαθητές από όλη την Πελοπόννησο και από άλλα μέρη της Ελλάδας . Τα παιδιά καλά έκαναν και έπαιζαν χαρτιά. Δεν ελάμβαναν μέρος στις εμφύλιες συρράξεις. Με τον τρόπο αυτό ξεφτίλιζαν τους Ολιγαρχικούς. Εξάλλου το προηγούμενο έτος είχαν γνωρίσει από κοντά αρκετούς από την παράταξη των ολιγαρχικών. Είχαν κρυφτεί στον Αγιάννη για να γλυτώσουν από το Δράμαλη. Μπορεί να βγάλανε έξω τους σπουδαστές από τα κτήρια – οικοτροφεία, στης Σχόλης για να στεγαστούν αυτοί. Σίγουρα τα παιδιά κάθε εποχής κρίνουν και κατακρίνουν. Καλά πράξανε και τους γράψανε στα παλιά τους τα τσαρούχια!! Εξοργίζομαι όταν ακούω με ευκολία ότι ο Αγιάννης έγινε πρωτεύουσα της Ελλάδας για 3 μήνες, 42 μέρες για την ακρίβεια.

                                

                                   Το κυβερνείο κατά την παράδοση.

ε)  Έμειναν ήπιαν νερό από τον Πρόδρομο. Μπορεί να στέλνανε κανένα κοπέλι να τους έφερνε νερό από το Περδικονέρι και τη Μούσγα. Ανασάνανε τον αέρα μας και βρώμισαν τα ιερά χώματα μας. Τα μπουμπούκια οι ανθέλληνες. Αναφέρω μόνο δυο ονόματα αρκούν, Ιωάννης Ορλάνδος, και Αλέξ. Μαυροκoρδάτος. Πρέπει να γνωρίζουμε τα δεινά που έφερε στη χώρα μας η πολιτική τους. Θέλω να είμαι ακριβοδίκαιος, για ποια κυβέρνηση μιλάμε; Ο Πάνος Ζαφειρόπουλος ο Άκουρος και αδελφός του Κων/νος πάσχιζαν να συμφιλιώσουν τους ραγιάδες. Ο Γέρος του Μοριά έστελνε γράμμα στον Άκουρο που του έλεγε να μεταχειριστεί ακόμα και βία για να στρέψει τους ραγιάδες κατά των εχθρών… .η Κυβέρνηση από το δροσερό Αγιάννη έστελνε γράμματα που δίχαζαν τους εν δυνάμη Έλληνες και μοίραζε τα «Δάνεια της Αγγλίας» στους ημέτερους της.

στ) Για το διαχρονικό του πράγματος !!! Στο Ημερολόγιο του Γυμνάσιου Άστρους 1941-41►3. Ο τότε Γυμνασιαρχών Ν. Φλούδας αναφέρει ότι συνέλαβε τον Αύγουστο του 1942 Αγιαννίτες μαθητές να χαρτοπαίζουν με άλλους συγχωριανούς τους!  << Κατόπιν εφόδου εις ιδιαίτερον δωμάτιον, παρά το καφενείον Γ Τζιβελοπούλου εις Αγ. Ιωάννην, συνέλαβα τον…. μαθητήν Μπάρλα ( Μάκης του Χαραλάμπου) να χαρτοπαίζει … Με παρατήρησαν οι συμπαίκται του Ιω. Κανέλλος, Θεωδ. Κωστόπουλος, ο Λάκης Τζιβελόπουλος…   κατάσχεσα του Μπάρλα 350 δρχ. ….

 

                                   Η Είσοδος του ιδιαίτερου δωματίου σήμερον !!!!

ζ) Τηρουμένων των αναλογιών τα σημερινά παιδιά παίζουν πόκερ μέσω Η/Υ. Προσωπικά όταν με καλούν να παίζω χαρτιά κυρίως την πρωτοχρονιά απαντώ. <<Δεν παίζω γιατί έχω αφορισμό…>>. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω καλά ούτε δηλωτή!!!!

θ) Δεν πιστεύω να γεννηθεί η ιδέα σε κάποιους να άρουν το φρυκτόν επιτίμιον – αφορισμό με το αζημίωτο!!!! Αυτό έγινε σε άλλο χωριό της επαρχίας μας…..

      

 ►1   ΘΥΡΕΑΤΙΚΑ ΤΟΜΟΣ Γ΄ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΩ. ΦΛΟΥΔΑ. ΑΘΗΝΑΙ 1983.                                              ►2   ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, Υπουργείο Θρησκείας, Φακ 5  Αριθ 1581.                                   ►3  Ανέκδοτο Ημερολόγιον του Γυμνσίου ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΑΣΤΡΟΥΣ αρχομένου από 1ης Οκτωβρίου 1941.  σελ 14.

1 σχόλιο: